Forslag til ny rusreform – Hvor er de pårørende?


Laget av @carolineanilz


Jeg har lest forslaget fra et pårørendeperspektiv og jeg er redd for at denne reformen skal gå gjennom slik den er i dag. Hvor er pårørendestemmen i utvalget som har jobbet frem dette forslaget?

Jeg har jobber som interkommunal ruskoordinator i 4 kommuner i setesdal og erfarte da at kommunene ikke prioriterer noe de ikke er pålagt og/eller får midler til å gjøre.

Det vil si at der er lite sannsynlig at kommunene vil drive oppsøkende virksomhet for å motivere en person til å komme til rådgivning (som er tatt med narkotika og tilbudt rådgivning i kommunen). Kommunene får ikke overført midler fra staten til å rigge dette og da vil det ikke være ressurser og/eller vilje til å bruke tid på dette. Det er lett å la være hvis vedkommende ikke møter, det er penger spart for kommunen. Dvs at denne gruppen vil bli dyttet enda lengre ut av samfunnet. Sånn jeg ser det vil enda færre  ungdommer få hjelp til å komme på rett kjøl enn i dag.

Straff virker forebyggende og Norge har få unge som ruser seg, sammenlignet med andre land. Min erfaring er; for at rusavhengige vil oppsøke og/eller ta i mot hjelp må de negative konsekvensene overgå det positive ved å ruse seg.

Jeg mener man ikke kan ha en rusreform som ikke skiller på reaksjonene mot unge brukere som er tidlig i fasen og tunge rusavhengige. Det sier seg selv at de må møtes på helt forskjellige måter.

Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreformen. Når ungdommer begynner å ruse seg står man maktesløs på sidelinjen om det ikke er virkemidler som settes i gang. Disse virkemidlene må ikke være frivillige og rigges i den enkelte kommune. Det vil føre til store forskjeller i tilbudene rundt om i landet. Som pårørende synes jeg det allerede er alt for få virkemidler å bruke om ungdommer begynner å ruse seg, rusreformen (slik den er foreslått) vil gjøre dette enda verre.

I forslaget står det at det kan lette for pårørende å slippe å betale gebyrer for den rusavhengige. Pårørende trenger hjelp, støtte og veiledning – ikke slippe å betale bøter!

11 kommentarer
    1. Ja hva med de pårørende? Jeg merker meg at du ikke er en av dem. Det må snart bli slutt på klagingen over sin syke mor, og skyve sårbare unge foran seg, bare fordi man ikke har fantasi til å se den forandringen som må til. Jeg er pårørende, og jeg kjenner mange andre pårørende. Jeg har i tillegg en fortid som barnevernsbarn, riktignok lang tid tilbake, men jeg ser jo av denne bloggen at ikke mye er forandret.

      Man er fremdeles klar til å ofre de sårbare for å forebygge at de som har minst problemer, og som det er minst sannsynlig vil få problemer, skal prøve andre rusmidler enn den hellige alkoholen.

      Pårørende trenger hjelp, støtte og veiledning, og SLIPPE å betale bøter!

    2. Jeg støtter ditt innspill! Rusen tar altfor mange av våre unge. Det er allerede nå utfordrende for både pårørende og hjelpeapparatet å hindre unge i å utvikle problemer knyttet til rusmidler! Vi trenger reelle virkemidler. Håper de setter fokus på dette når de reviderer forslaget!!

    3. HEI!!

      Jeg har vært tung sprøyte narkoman og jeg har konsumert mye. Jeg er enig med deg i det meste du skriver. Vi må ha restriksjoner!! Ikke nødvendigvis straff men restriksjoner som er klare og som er formet for å hjelpe. Jeg er ikke så enig i unge Høyres politikk, jeg har debutert mot dom før i metadon øyemed. Jeg vill ha en endring i politikken men det må være en endring som er bærekraftig.

      Mvh stolt og nykter 8 år💪💪

    4. Jeg håper og tror du tar feil her. Det er mange pårørende som har sendt inn høringssvar, både samlet og enkeltvis. Jeg velger å tro at de blir lyttet til. Det er mange pårørende som har opplevd hvordan straff kan bidra til stigmatisering, marginalisering og demonisering av sårbar ungdom, bidra til sementering i utenforskap med en identitet knyttet til rus. Ungdom må hjelpes med begge hender. Det er oppsiktsvekkende at enkelte mener at ungdom må «tvinges til hjelp», i 2021. Og dersom reformen går gjennom vil alle illegale stoffer fortsatt være forbudt, og politet vil ha akkurat de samme virkemidlene som de har i dag. Den eneste forskjellen er at man skal slutte å straffe, man går fra strafferett til sivilrettslige sanksjoner og hjelp dersom det er snakk om kun bruk. Hvis du oppdaget at ditt eget barn brukte illegale rusmidler, ville du da anmeldt hen til politiet?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg