Bent Høie gjør ikke noe for å bedre tjenestene til pårørende.

Tellef Inge Mørland spurte hva helseministeren gjør for å styrke oppfølgingen av pårørende til rusavhengige og om han vil bedre tilgangen på ruskoordinatorer som også pårørende kan henvende seg til, les her.

Bent Høie sier det er viktig for han å bedre pårørendes tjenester. Han sier videre at det er verdt å merke seg at 80 % av kommunene har rutiner for å dokumentere barn som er pårørende til foreldre eller søsken. Det hjelper ikke meg som pårørende at navnet blir skrevet i et dokument, hvis det ikke gir et tilbud i andre enden. Dette tilbudet kunne vært informasjon om de ulike organisasjonene som finnes, og som har kompetanse på pårørendefeltet. Disse organisasjonene er et flott supplement til det offentlige, og med hjelpen de gir sparer de staten for mange utgifter. Det er ikke så mye som skal til for at pårørende får hjelp og feks klarer å stå i jobben sin.

Høie viser til opptrappingsplanen, og den har gitt flere stillinger inne psykisk helse og rus, det er bra men … Jeg vil ha mer penger til pårørendearbeid, ikke bare til den rusavhengige. Pårørende som får god hjelp for egen del vil kunne være en stor medvirkende årsak til at rusavhengige klarer å bli rusfrie. Dermed blir det en vinn vinn situasjon å gi pårørende den hjelpen de trenger og burde fått!

Pårørende trenger hjelp for sin egen del og uavhengig av den rusavhengige. Fakta er at tilbudet til pårørende er blitt dårligere, hjelpen til pårørende blir tatt ut av spesialisthelsetjenesten og skal gis i kommunehelsetjenesten. Det vil si at noen pårørende vil få dårligere hjelp, da det er mange små kommuner som ikke har den kompetansen som trengs for å kunne gi god hjelp til pårørende til rusavhengige. Mange pårørende har trengt og vil trenge hjelp i spesialisthelsetjenesten, der det er god kompetanse på rus og hva dette gjør med hele familien.

Bent Høie mener også at det kommer pårørende tilgode at kommunene har stor frihet til å organisere  sine tjenester. Dette stemmer ikke, når kommunen selv kan bestemme så vil det være ganske åpenbart at pårørende ikke vil bli prioritert, spesielt ikke de kommunene som er små med lite eller ingen fagmiljø eller interesse for pårørende. I tillegg har kommunene allerede nok å gjøre i forhold til de rusavhengige.

De rusavhengige er meget synlige, de pårørende blir usynlige i denne sammenheng og vil ikke be om hjelp for egen del hvis det ikke ligger noen tilbud tilgjengelige. I tillegg er det er et sterkt signal til meg som pårørende at jeg ikke blir prioritert, jeg er ikke viktig nok.

Bent Høie avslutter med å si at regjeringen har og vil styrke oppfølgingen av pårørende til rusavhengige. Jeg er helt uenig i at regjeringen har styrket oppfølgingen, men jeg håper virkelig det er sant at de vil styrke den fremover!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg